Gå til hovedindhold
Find din digitale kulturarv

Adgang til den digitale kulturarv

eKurser har i sit nyeste tema valgt at formidle den digitale vej til at finde vores kulturarv. 

For at gøre kulturarven mere tilgængelig for alle borgere digitaliserer Det Kgl. Bibliotek løbende relevante samlinger.  Her kan man helt fortabe sig i gamle fotos af sin slægt, gamle klassiske værker af danske forfattere, eller hvad med HC. Ørsteds originale tegninger af forsøgsopstillinger?

Kulturarven ligger dog spredt rundt i forskellige databaser på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside. eKurser guider tæt på historien ved at formidle indhold og søgning i de forskellige dele, som både kan være intressante for den historieintresserede og slægtsforskere, men i høj grad også for gymnasielever der skal skrive historie- eller litteraturopgave. Temaet  om digital kulturarv består pt. af disse eKurser:

Arkiv for Dansk Litteratur: arkivet omhandler 78 af de klassiske og betydningsskabende danske forfattere på tværs af litteraturperioder, og giver direkte adgang til tekster af de udvalgte forfattere.

Søg i Danmarks Breve: digitaliseringer af trykte brevudgivelser fra Det Kgl. Bibliotek. 

Billedsamlingen: indskannede fotografier, grafiske tryk og tegninger. Desuden indeholder samlingen kendte værker som f.eks. Flora Danica, der er digitalt tilgængelige via denne billeddatabase.

Find kilder til opgaveskrivning med Mediestream: Introduktion og søgevejledning til Mediestream, som indgang til gammelt dansk avisstof.

Historiske kort på nettet:  Lær at navigere i digitaliserede kort over Danmark, der går helt tilbage til begyndelsen af 1800-tallet.

Naturvidenskabelige kilder: Det Kgl. Bibliotek har udvalgt og digitaliseret materialer om H.C. Ørsted og Ole Rømer, som er relevant for alle interesserede og specielt for studerende på ungdomsuddannelser, der skal skrive opgave i matematik-, fysik- dansk- og historieundervisningen m.fl.