Gå til hovedindhold
Ny afregningsmodel ebøger

Ny afregningsmodel for e-bøger

I forlagsaftalerne for 2020 bliver udlån af e-bøger først afregnet, idet brugeren reelt åbner sit lån. Det vil sige, at hvis ikke låneren når at åbne sin e-bog gennem hele låneperiodens 30 dage, skal der heller ikke betales for lånet. At dømme på udlånet i 2019 forventes det, at 10-12 pct. af samtlige e-bogslån ikke åbnes brugerne.

 

Da det først kan afgøres, om et lån bliver åbnet eller ej efter 30 dage, vil forlagsprisen for lånet først krediteres til biblioteket med bagudrettet virkning. Ved månedens udgang vil det derfor fremgå af en ny registrering over låneoversigten, at biblioteket krediteres for den del af biblioteksprisen, der er forlagsprisen, i tilfælde af uåbnede lån.

 

For brugeren vil lånet stadig gælde som et ud af månedens mulige lån, som derfor ikke kan benyttes til en anden bog, selvom lånet i sidste ende bliver annulleret fra bibliotekets side. Den nye afregningsmodel betyder derfor, at biblioteket i praksis kan levere flere e-bogsudlån for det samme beløb.

 

Reglen gælder kun for e-bøger, men ikke for lydbøger og podcasts.

 

Abonnementslån

Metoden benyttes også på abonnementslån, selvom det ikke har nogen umiddelbar økonomisk effekt for biblioteket. Ved de årlige forhandlinger om abonnementspriser, vil det være de åbnede lån der benyttes som målestok for de kommende aftaler.

 

Lån af abonnementstitler, der ikke åbnes, vil også blive krediteret, men her vil det krediterede beløb være 0 kr.