Skip to main content
Læsning - fordybelse og fællesskab

Læsning - fordybelse og fællesskab

Har du også fornemmelsen af, at du foretager dig noget meningsfuldt, når du læser skønlitteratur? Her kan du blive klogere på, hvorfor læsning af litteratur både kan udvide vores selvindsigt og styrke evnen til at sætte os i andres sted. Læs hele temaet her.

Mange af os beriger dagligdagen med læsning af skønlitteratur, og antallet af læsere er igen stigende. Måske er du også en af dem, der bruger læsningen som wellness for sjælen, hvor fordybelsen og bevægelsen ind i andre virkeligheder giver en fornemmelse af at gøre noget godt for sig selv.

Her får du forklaringen på, at det faktisk er udviklende for os at læse litteratur. En af litteraturens helt store forcer er nemlig, at den stærkere end nogen anden kunstform kan skildre mennesket indefra”. Sådan udtrykker Lars Theil Münster sig om den kraft, vi læsere kan finde i bøgerne, og som får os til at udvide vores horisont som mennesker. Theil Münster er forfatter til Det læsende menneske – hvad sker der med os når vi læser litteratur. Læs Lars Theis Münsters artikel: 

Litteraturen taler til os som en ven uden bagtanker

Læseforskeren Thomas Illum Hansen peger på den særlige kunst det kan være at lære at læse langsomt og opnå en virkning, der bringer hele menneskets sjæl i spil. Illum er forfatter til bogen Kunsten at læse og dykker dybere ned i den æstetiske langsomhed i artiklen her.

Kunsten at læse langsomt
 

 

Del din læseoplevelse i en læsekreds

Måske er du også en af den der kan lide at dele din læsning med andre. Glæden ved at dele litteraturen i en læsekreds er et område bibliotekerne har stort fokus på. Litteraturkonsulent ved Odense Bibliotekerne, Michael Linde Larsen, giver sit bud på, hvordan det at dele sin læseoplevelse kan forstærke litteraturen i:

Glæden ved at dele sine læseoplevelser

Han giver også et bud på den gode læsekredsbog. Biblioteker landet over tilbyder læsekredse, hvor du kan koble dig på en gruppe og få ny inspiration og nogle at dele oplevelsen sammen med. Mange biblioteker tilbyder læsetasker, så alle i gruppen får bogen på samme tid. Tjek dit lokale bibliotek for at finde en læsekreds.

Læs hele temaet på Litteratursiden her.