Gå til hovedindhold
Faktalink: Socialisme. Til 1. maj demonstration i Aalborg 2016. Socialisternes Hus har medbragt et banner med påskriften: "Socialisme Er Fremtiden". Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Socialisme

Socialisme betegner både en samfundsorden, hvor produktionsmidlerne er kollektivt ejet, og en bevægelse, der arbejder for at frembringe denne samfundsorden. Begrebet er blevet brugt siden slutningen af det 18. århundrede som modsætning til individualisme.

Fra 1830erne begyndte organiserede arbejdere at bruge ordet til at beskrive deres vision for et nyt samfund.

I Danmark begyndte arbejdere i byerne og bønder på landet også at organisere sig i løbet af 1800-tallet (se også faktalink om Andelsbevægelsen og Arbejderbevægelsen), nogle af dem inspireret af socialistiske ideer. Fra omkring 1870 opstod den første egentlige organisering i Danmark på et socialistisk grundlag – Den Internationale Arbejderforening for Danmark. Den var inspireret af udviklingen i andre lande i Europa og byggede på Karl Marx' ideer om, hvordan kapitalismen fungerede, og hvordan den kunne afskaffes og erstattes af en mere retfærdig samfundsorden i form af socialisme og siden kommunisme.

Se faktalinkartiklen om socialisme