Gå til hovedindhold
Frise med topti-forfatterportrætter på forfatterweb

Top ti i 2022

Her ved årets sidste nyhedsbrev kan vi se tilbage på 2022. Hvilke af Forfatterwebs over 1000 portrætter har været i høj kurs i året der gik?

Det portræt, som fik allerflest besøg i 2022, er af den meget arbejdsomme og produktive forfatter, Jesper Wung-Sung. I hans seneste roman ”Kvinde set fra ryggen”, giver han stemme og karakter til Ida Ilsted, Vilhelm Hammershøis hustru og motiv på hans malerier, netop set fra ryggen.

I det hele taget tegner listen et billede af et år, hvor et opgør med køn og klasse har været tydelige strømninger:

Thomas Korsgaard, nummer to på listen, beskriver i ”Trilogien om Tue” med humor og kant en klasserejse fra en socialt udsat barndom som homoseksuel i et glemt udkantsdanmark, til den kulturelle elite i København. Både Stine Askov med ”Nøjsomheden” og Morten Pape skriver med udgangspunkt i hårde ghettomiljøer, og om hvad der sker, når dette miljø møder andre klasser. Er det et sammenstød, en assimilation, eller opstår der ligefrem sød musik?

Glenn Bech gjorde med ”Farskibet” oprør med giftig maskulinitet, og i årets manifest ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” fortsætter det vrede opgør – med homofobi, klassesamfundet og de privilegieblindes overskud.

Annie Ernaux er årets nobelprisvinder i litteratur med autofiktive værker om blandt andet en #metoo – erfaring i ”Pigen fra 1958”, og om social opstigning i ”Skammen”. I hovedværket ”Årene” universaliserer hun et kvindeligt perspektiv på historiens gang.

 

  1. Jesper Wung Sung
  2. Thomas Korsgaard
  3. Knud Romer
  4. Leif Davidsen
  5. Bent Haller
  6. Stine Askov
  7. Morten Pape
  8. Annie Ernaux
  9. Anders Matthesen
  10. Glenn Bech

 

Videre læsning

Stemmer fra bunden
Læs vores nye tema på Forfatterweb om underklassen i litteraturen.