Gå til hovedindhold
Den svenske statsminister holder tale

Bandekrige

Den svenske bandekrig trækker overskrifter for tiden – både i Sverige og herhjemme. Med over 400 dræbte på ti år står det svenske samfund med et problem, som synes at være ude af kontrol. Næsten dagligt rapporteres der om nye episoder med skyderier, eksplosioner og i værste fald drab. Den svenske regering vil nu sætte hårdt ind mod banderne, men for hvert drab, der begås, eskalerer situationen og skaber frygt i det svenske samfund. 
Læs mere i Faktalinks artikel ”Den svenske bandekrig”.

Se artiklen "Den svenske bandekrig"

 

Også herhjemme er der igen kommet fokus på banderne efter at en ung mand blev skudt på Christiania i august i forbindelse med den verserende konflikt om hashmarkedet mellem Loyal to Familia og rockergruppen Hells Angels. Regeringen lægger nu op til nye stramninger i forsøget på at komme banderne til livs. 
Læs mere om det og udviklingen i krigen, der startede tilbage i 00’erne, da indvandrerbanderne kom i konflikt med rockerne i artiklen ”Bandekrig i Danmark”  

Se artiklen "Bandekrig i Danmark"

 

Den verserende bandekrig i Danmark trækker tråde tilbage til rockerkrigen i 1990’erne. Dengang bekrigede rockergrupperne Hells Angels og Bandidos hinanden, og ligesom i dag handlede konflikten også om kontrollen med narkomarkedet. I løbet af perioden 1994-1997 blev elleve personer dræbt i Norden som følge af rockerkrigen, og næsten halvdelen af drabene fandt sted i Danmark. Konflikten stoppede i 1997, da der blev indgået en fredsaftale mellem de to rockergrupper. Læs mere om det voldsomme opgør, hvor der blev affyret panserværnsraketter i København, og bandemedlemmer blev skudt i det offentlige rum i artiklen ”Rockerkrigen” 

Se artiklen "Rockerkrigen"