Skip to main content
Tema om besættelsen på Filmstriben: Klip fra Fuglene over sundet

Filmtema om besættelsen 1940-45

Tidligt om morgenen for 80 år siden, den 9. april 1940, angreb det tyske militær Danmark forskellige steder i landet og Danmark blev besat af Tyskland. Angrebet skete både over land, fra søsiden og i luften. Det danske militær ydede spredt og ukoordineret modstand, og på regeringens og Christian 10.s ordre indstillede man kamphandlingerne efter få timer.

Få grupper af danske soldater forsøgte at forsvare grænsen og 11 soldater og 3 grænsevagter mistede livet, men kampene blev efter få timer standset. Tyskland krævede fuld overgivelse. I modsat fald ville der blive tale om total og ødelæggende bekæmpelse af de danske styrker med store civile tab til følge. Over for den store tyske krigsmaskine valgte den danske regering at bøje sig. Regeringen og kong Christian 10. udsendte derfor hurtigt en erklæring til befolkningen, hvori man forbød enhver modstand og krævede “ro og orden” i samfundet.

På Filmstriben har vi samlet en liste, ”9. april”, med danske film, der handler om den mørke tid, og om Tysklands besættelsen af Danmark, som varede i fem år. Samt en liste over film generelt om 2. verdenskrig.

Se temaet: "9. april" og Se temaet: Film om 2. verdenskrig

Comments (0)